Zorgorganisaties hebben al langer grote zorgen over de forse besparingen als gevolg van het kabinetsbeleid en het inkoopbeleid van zorgkantoren

De Tweede Kamer heeft zich op 6 september uitgesproken tegen de voorgenomen bezuinigingen op de ouderenzorg. De Vaste Kamercommissie voor VWS wil de behandeling van de brieven over het financiële kader van de minister voor Langdurige zorg en Sport controversieel verklaren. Dit betekent dat de financiële plannen voor de ouderenzorg niet meer door het demissionaire kabinet kunnen worden behandeld. De Tweede Kamer als geheel neemt volgende week een definitief besluit, maar het is niet de verwachting dat dit anders uitvalt.

Onverantwoord beleid
Zorgorganisaties hebben al langer grote zorgen over de forse besparingen als gevolg van het kabinetsbeleid en het inkoopbeleid van zorgkantoren. Het heeft er onder meer toe geleid dat meer dan 250 ouderenzorgorganisaties een kort geding hebben aangespannen tegen de zorgkantoren. De sector wil er alles aan doen om de zorg toekomstbestendig te houden, maar door de druk op de kosten en alle bezuinigingen vanuit de overheid wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt. ActiZ riep demissionair minister Helder en de Tweede Kamer al meermaals op, om passende maatregelen te nemen. Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ: 'Het is goed dat er vanuit de Tweede Kamer een heel duidelijk signaal is gekomen dat de bezuinigingen op de ouderenzorg van tafel moeten. We staan als sector voor een grote veranderopgave die we graag aangaan. Daarvoor hebben we wel voldoende financiële ruimte nodig. Dit besluit geeft ons een beetje lucht.'  

Financiën ouderenzorg onhoudbaar

Dat de financiële situatie voor ouderenzorgorganisaties onhoudbaar is geworden, wordt door steeds meer partijen bevestigd. Zo publiceerde accountantsbureau BDO eerder deze week haar Benchmark Ouderenzorg 2023 met de conclusie: de financiële situatie in de ouderenzorg is verontrustend en code rood dreigt. Advies- en consultancybureau EY publiceerde deze week ook haar jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. De barometer laat zien dat met name in de langdurige zorg de financiële situatie slecht is. Bovendien zijn de vooruitzichten somber. 'Het ziet er echt anders uit dan andere jaren', zegt EY-partner Rob Leensen. 'We zagen het vorig jaar al aankomen, toen waren het nog donkere wolken en nu zijn die omgeslagen in noodweer.'

Zorgen voor sector nog niet voorbij
Hoewel er gisteren een duidelijk politiek signaal is afgegeven, zijn de zorgen voor ouderenzorgorganisaties nog niet voorbij. Westerlaken: 'De bezuinigingen van het kabinet vormen slechts een deel van het probleem waardoor zorgorganisaties volgend jaar in grote financiële problemen dreigen te komen. Ook de verlaging van de vergoeding voor vastgoedkosten, de beperkte loonruimte, de beperkte indexatie als gevolg van de inflatie, en het inkoopbeleid van zorgkantoren zetten de financiën van ouderenzorgorganisaties onder grote druk.' ActiZ roept de politiek op om ook hier aandacht voor te hebben en de aankomende weken te zoeken naar passende oplossingen.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Tweede Kamer wil bezuinigingen in de ouderenzorg niet meer behandelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!