Meer dan drie liter per dag drinken met een overeenkomstige toename van de urine-uitscheiding wordt als te veel beschouwd

Overmatig drinken kan een medisch onschadelijke gewoonte zijn, maar het kan ook wijzen op een zeldzame hormoonstoornis. Een test met een zoutoplossing is de meest betrouwbare methode om de juiste diagnose te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Meer dan drie liter per dag drinken met een overeenkomstige toename van de urine-uitscheiding wordt als te veel beschouwd. Dit zogenaamde polydipsie-polyurie syndroom ontwikkelt zich meestal na verloop van tijd als een gewoonte of is een neveneffect van een psychische aandoening.

Vasopressine
In zeldzame gevallen kan de oorzaak echter een tekort aan het hormoon vasopressine (AVP) zijn. Dit wordt AVP-deficiëntie genoemd, vroeger bekend als centrale diabetes insipidus.

Bij AVP-deficiëntie ontbreekt in de hypofyse het hormoon vasopressine (AVP), dat het water- en zoutgehalte in ons lichaam regelt. Getroffenen kunnen hun urine niet concentreren en verliezen daardoor grote hoeveelheden vocht. Daarom hebben ze een sterk dorstgevoel en moeten ze veel drinken om uitdroging te voorkomen.

The New England Journal of Medicine

, tonen aan dat de zouttest beter en betrouwbaarder is dan de arginine-infuustest. ‘In de toekomst zou de zoutoplossingtest daarom de gouden standaard moeten zijn, terwijl de argininetest op de tweede plaats moet komen’, concludeert Refardt.

Bron: Erasmus MCTags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onschadelijke gewoonte of hormoonstoornis? Zouttest geeft uitsluitsel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!