Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de gezondheidswinst van zoutvervangers
De afspraken over hoeveel zout, suiker en verzadigd er maximaal in voedingsmiddelen mag zitten, komen voort uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling
De overheid wil dat fabrikanten minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen
Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP)
De nieren zorgen in het lichaam voor een balans in vocht, zouten en mineralen, waaronder magnesium
De nieuwe normen gelden hiermee voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven.
Dagelijks consumeert een volwassen Nederlander gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is ruim boven de aanbevelingen.
De longen van kinderen tussen de 3 en 6 jaar met taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis (CF), zijn gebaat bij inhalatie van zout water
Het zoutgehalte in brood was in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011.
Een hoog keukenzoutconsumptie wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes
Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren
De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag
Mensen die in het verleden nierstenen hebben gehad, hebben bijvoorbeeld een drie keer zo groot risico op een papillaire niertumor
Te veel zout leidt tot een hogere bloeddruk, ook bij kinderen
In zijn oratie Water en Zout besprak prof.dr. Ewout Hoorn het belang van onze water- en zoutbalans en hoe een verstoorde water- en zoutbalans bijdraagt aan ziekte.
Het gaat om antikankermiddelen met VEGF-remmers, waarvan hoge bloeddruk een bekende en veel voorkomende bijwerking is