De stents worden gebruikt bij mensen met chronisch zuurstofgebrek in de darmen door vernauwde slagaders

Bij patiënten met een vernauwde darmslagader kan beter een stent worden geplaatst met een plastic buitenlaagje dan een metalen stent met een kippengaasstructuur. Dat blijkt uit een studie van de zogeheten Dutch Mesenteric Ischemia Study Group, waaraan het Erasmus MC deelneemt.

Het onderzoek wijst uit dat een metalen stent met een plastic buitenlaagje beter werkt dan een metalen stent met een open, kippengaasachtige structuur. De stents worden gebruikt bij mensen met chronisch zuurstofgebrek in de darmen door vernauwde slagaders.

De plastic bekleding op de stent voorkomt dat de wand van het bloedvat in de stent groeit en een nieuwe vernauwing veroorzaakt. ‘Dat is een probleem bij de metalen stents die momenteel worden gebruikt. Door de nieuwe verstopping van de slagader komen de klachten terug en is een nieuwe ingreep nodig. Die kan gepaard gaan met complicaties en brengt risico’s met zich mee’, legt MDL-arts in opleiding Luke Terlouw van het Erasmus MC uit. Terlouw voerde de studie uit samen met collega-MDL-arts in opleiding Louisa van Dijk, onder begeleiding van MDL-arts Desirée Leemreis-van Noord van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en interventieradioloog Adriaan Moelker van het Erasmus MC.

Buikpijn
Aan de studie namen 94 patiënten met chronische maag-darmischemie (zie kader) deel. Ze werden via loting ingedeeld in twee groepen: de helft kreeg een metalen stent en de andere helft een stent met plastic bekleding. 6 maanden, 12 maanden en 24 maanden na de ingreep vergeleken de onderzoekers de uitkomsten. Het verschil was duidelijk: bij de metalen stent raakte het bloedvat bij meer dan de helft van de mensen na 2 jaar opnieuw ernstig vernauwd, terwijl dit bij de beklede stent bij minder dan 1 op de 5 mensen het geval was. De resultaten van de studie verschenen in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

De uitkomsten zijn goed nieuws voor patiënten, vertelt Terlouw. ‘Door het gebruik van de beklede stent kan de terugkeer van hevige buikpijnklachten worden voorkomen bij 6 op de 10 behandelde mensen. Dat betekent dat minder mensen een heringreep nodig hebben.’

Richtlijnen aangepast
Onder vakgenoten werd met smart gewacht op de resultaten van deze studie, vertelt Terlouw. ‘Er waren al vermoedens dat de plastic beklede stent beter was, maar hard bewijs ontbrak. Nu wij dat met dit onderzoek hebben geleverd, wordt steeds vaker de beklede stent gebruikt in plaats van de kippengaas-stent. Ook de richtlijnen zullen, na overleg met de landelijke werkgroep, worden aangepast.’

De studie werd uitgevoerd door de Dutch Mesenteric Ischemia Study group, onder leiding van prof. dr. Marco Bruno van het Erasmus MC. In totaal namen zes ziekenhuizen deel. 

Chronische maag-darmischemie

  • Chronische maagdarmischemie is een zuurstoftekort in de darmen dat vaak wordt veroorzaakt door verkalking van de darmslagaders.
  • Patiënten hebben last van hevige buikpijn na het eten, waardoor ze niet meer durven te eten en veel afvallen. Soms komt ook diarree voor.
  • Risicofactoren voor de aandoening zijn diabetes, overgewicht, roken, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.
  • De behandeling bestaat uit het plaatsen van een stent in de vernauwde slagaders. Daarmee wordt de verkalking aan de kant geduwd.
  • In Nederland krijgen jaarlijks 1600 mensen de diagnose chronische maagdarmischemie.
  • Het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland vormen samen een erkend expertisecentrum voor maag-darminschemie: het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verkalkte darmslagader: beter stent met plastic laag dan ‘kippengaas’stent
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 31 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!