De wetenschappelijke kwaliteit van publicaties van de umc’s is zeer hoog en doet mee in de absolute wereldtop

Dit blijkt uit een factsheet van het Rathenau Instituut over inkomsten, onderzoek en zorg van de umc’s. Medisch onderzoek neemt een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse wetenschap, constateert Rathenau op basis van feiten en cijfers uit de periode 2015-2020. De wetenschappelijke kwaliteit van publicaties van de umc’s is zeer hoog en doet mee in de absolute wereldtop.

NFU voorzitter Bertine Lahuis: “We zijn blij met deze uitkomsten. Ze bevestigen de positie van de umc’s als vooraanstaande kennisinstituten. Die positie willen we de komende jaren graag versterken, met het oog op de grote verantwoordelijkheid die onze huizen dragen voor een duurzamer en gezonder Nederland. We nemen dan ook graag de uitnodiging van minister Dijkgraaf aan voor een gezamenlijke toekomstverkenning van het wetenschappelijk veld.”

Het Rathenau Instituut heeft ook gekeken naar de financiering en de zorgcapaciteit van de umc’s over deze periode. Als gevolg van de vergrijzing worden de zorgbehoeften complexer en zijn er meer zorgprofessionals per patient nodig. Ook nemen de uitgaven aan dure geneesmiddelen sterk toe. De stijgende omzetuitgaven leidden daarmee de afgelopen jaren, via de vergoedingen, tot een grotere omzet van de umc’s. Tegelijk daalde de verleende zorg, vooral bij de eerste poliklinische bezoeken. Mogelijk komt dit door gericht sturen op ‘de juiste zorg op de juiste plek’: niet-complexe zorg wordt steeds meer overgedragen naar algemene ziekenhuizen.

Kijk hier voor de factsheet

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NFU
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nfu.nl/actueel/umcs-belangrijk-voor-nederlandse-wetenschap
Originele titel: UMC’s belangrijk voor Nederlandse wetenschap
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2022-07-17


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com