De voorgestelde wetswijziging van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek van de Minister van OCW wordt op 24 januari

De universiteiten en umc’s roepen samen met studentenorganisaties de Tweede Kamer op om het huidige wetsvoorstel voor toevoeging van decentrale loting als selectiemethode aan te passen. Zij stellen voor om na de selectie te loten in de grote middengroep. Dit leidt tot een eerlijker toelating. NFU-voorzitter Bertine Lahuis: “Zo komt de juiste student op de juiste plek.”

De voorgestelde wetswijziging van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) van de Minister van OCW wordt op 24 januari in de Tweede Kamer besproken. In het voorliggende wetsvoorstel worden verschillende combinaties van selectie en loting mogelijk gemaakt. Instellingen kunnen onder andere op basis van een kwalitatieve selectieronde de hoogst scorende aspirant-studenten direct toelaten, en onder de overige studenten loten.

Middengroep
Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van umc’s (NFU) pleiten - samen met de vertegenwoordigers van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), het Interfacultair Medisch Studentenoverleg (IMS) en De Geneeskundestudent (DG) - voor een aanpassing van de voorgestelde wetswijziging. Deze aanpassing maakt het mogelijk dat de instellingen na selectie óók een onderscheid kunnen maken tussen de middengroep en de laagst scorende studenten. Voorzitter Lahuis van de NFU licht toe: “Wij stellen voor om de middengroep te selecteren en vervolgens alleen in dìe groep te loten, zodat deze groep juist meer kans krijgt op toelating”.

Maatwerk
Universiteiten en hogescholen kunnen door de door hen voorgestelde wijziging van de WHW, het zgn. Klaas Visser-model, per opleiding meer maatwerk toepassen bij het inrichten van selectieprocedures. Zo wordt de kansengelijkheid voor aspirant-studenten vergroot, in het bijzonder voor de grote middengroep. “Wij zijn blij met het wetsvoorstel, maar het kan nog een stap eerlijker. Zodat we de positieve aspecten van loting en kwalitatieve selectie optimaal benutten”, aldus Lahuis.

Bron: NFUTags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!