Een dubbele staaroperatie is net zo veilig als twee afzonderlijke operaties en biedt veel voordelen

Op één dag aan beide ogen een staaroperatie laten doen. Dat kan in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Daarmee is het Beatrixziekenhuis een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze manier van opereren aanbood en heeft inmiddels al veel patiënten succesvol geopereerd. Staar is een vertroebeling van de ooglens dat ontstaat door veroudering. Hierdoor kun je minder goed zien. Voorheen werden patiënten met aan beide ogen staar, eerst aan het ene oog geholpen en een paar weken later aan het andere oog. Tegenwoordig kunnen patiënten op één dag aan beide ogen worden geopereerd.

Veel voordelen
Een dubbele staaroperatie is net zo veilig als twee afzonderlijke operaties en biedt veel voordelen. Patiënten komen nu één keer voor een consult, één keer voor een operatie en één keer voor een nacontrole. Hierdoor hebben patiënten maar drie ziekenhuisbezoeken in plaats van vijf. “Een ander groot voordeel is dat de patiënt sneller hersteld is en niet rondloopt met een groot verschil in zicht in de periode tussen de operaties”, vertelt oogarts Gertjan Hoddenbach. “Ten slotte hoeft de thuiszorg ook minder vaak langs te komen om te druppelen en verminderen we de uitstoot van CO2-uitstoot.”

Een logistieke uitdaging
Het komt bijna nooit voor dat er een infectie optreedt in beide ogen. “Maar om die kans klein te houden, behandelen we de ogen als twee losse operaties die vlak na elkaar plaatsvinden. We voeren de operaties dus uit alsof het twee verschillende patiënten zijn”, gaat Gertjan verder. “Daarnaast moeten de instrumenten, het afdekmateriaal en de medicijnen van een andere levering of fabrikant komen om de kans op infecties nog verder te minimaliseren. Ook gelden er strenge sterilisatie-eisen. Dit is logistiek een uitdaging en niet eenvoudig, maar ook dit is gelukt door de inzet van onze operatieassistenten”.

Niet iedereen komt in aanmerking
Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor de dubbele staaroperatie. Zo mag de patiënt geen andere oogafwijkingen hebben die een vertraagd herstel in hand kunnen werken.

Bron: Beatrixziekenhuis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Beatrixziekenhuis
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Beatrixziekenhuis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Staaroperatie aan twee ogen op één dag in het Beatrixziekenhuis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!